Sidhuvudbild
Meny

Församlingens missionärer

ANNE & CARL SUNDBERG

För att läsa missionärsparet Sundbergs senaste nyhetsbrev, klicka här

181128-SUNDBERG-004767.jpg

NYHETSBREV 02

Hej på er ALLA ! « Gud har många namn » konstaterade Carl och pastorseleverna i Seminariet på Ngouédi: Nzambi, Nyambe, Njambi, Ndzami, Nzampe, Ndziam, men också Komba och Zakomba (bland skogsfolken – pygméerna – mellan Kongo och Gabon. Det är i väntan på Guds Sons, Jesu Kristi födelse, som vi firar advent. Om knappt en månad är det juldag och vi firar verkligen Jesu födelse tillsammans med alla andra världens kyrkor. Glad Advent på er. Efter inflytten i Oktober har arbetet tagit fart. Carl har hunnit med en kurs i Afrikansk teologi på Teologiska fakulteten i Brazzaville, en halv kurs i samma ämne med pastorseleverna på Ngouédi och just påbörjat en kurs på Mastersnivå i Brazzaville. Undervisningssystemet är lite konstigt. Kollegorna på Universitetet här vill ha komprimerade kurser, helst 30 timmar på en vecka. Då får de massor av tid över till ”egen forskning” och till resor till t.ex. fakulteten i Yaoundé, Kamerun, eller Universitetet i Kinshasa, eller kanske till Elfenbenskusten. Jag gillar inte alls såna kurser. Hur skall studenterna hinna ”smälta”? När ska de få tid att studera och diskutera viktiga texter? Hur ska de hinna läsa in litteraturen? Helst vill jag ha två timmar om dagen i tre veckor, allra helst 3 ggr i veckan i sex veckor. Här får förhandlas! De dagar jag inte har undervisning går åt till att skriva kompendier på franska och till att översätta artiklar från engelska till franska. Därtill kommer jag nu att tillskriva alla universitetsbibliotek jag kan finna, i Europa, och be dem skicka hit franskspråkig teologisk litteratur av afrikanska författare (huvudsakligen kontextuell- och afrikansk teologi). Bristen på sådan litteratur är besvärande, såväl vid fakulteten på Mansimou som på pastorsseminariet på Ngouédi. För Bibelvetare och Kyrkohistoriker finns det gott om böcker… men i mina ämnen är avsaknaden i det närmaste total. Engelskakunskaperna och min tidigare erfarenhet som pastor i International Protestant Church of Kinshasa (IPCK) har lett till att jag nu engagerats som pastor vid Engelskspråkiga gudstjänsten, första och sista söndagen i varje månad, i Centennaireförsamlingen. Till de gudstjänsterna kommer ca 250 personer. Mest kongoleser som vill fira gudstjänst på engelska men också folk från Kamerun, Kenya, Tanzania, Nigeria samt Kineser och andra…te.x. svenska volontärer.

Bild3.jpg

MÅRTEN GÅS och VOLONTÄRER

Bild4.jpg På tal om volontärer hade vi glädjen att fira Mårtens afton tillsammans med idrottsvolontärerna Elin Weman och Olof Lagerqvist. Att Elin samtidigt passade på att fylla 19 år gjorde inte festen sämre. På bilden syns, från vänster; Anne, Olof, Elin och Ruth Raharimanantsoa. Ruths man, Mamy – som undervisar i Hebreiska och GTs Bibelvetenskap – var i Kinshasa. Gåsen var en kalaskyckling på 3,6 kilo. Med hasselbackspotatis, rödkål, brysselkål, sv. vinbärsgelee och god sås, samt äppelkaka, var det en
kanonmiddag.

APG 29

Bild5.jpg I mitten av november var vi båda också med och undervisade på Lärjungaskolan Apg29 i Dolisie. Det var roligt. Engagerade unga människor från Sverige, DR Kongo, vårt Kongo och Jose från Ecuador sjöng, bad och predikade tillsammans. De hade ett hektiskt program och var runt i såväl grannförsamlingarna som gjorde längre resor. De delade upp sig mellan Ouessou
och Owando i norra Kongo och alla gjorde praktik i församlingar i Pointe Noire. Flera predikade för första gången – och inför MÅNGA människor och det var härligt att höra deras vittnesbörd. Flera hade också oturen att stifta bekantskap med malaria, både en och flera gånger. Man SKA äta profylax och man SKA tvätta händerna och man SKA INTE äta sallad eller dricka kranvatten. Dyrköpta erfarenheter.

KYRKINVIGNING I Kinsoundi.

En stadsdel i Brazzaville har haft kyrkinvigning. Vi fick vara med som hedersgäster för att representera de församlingar i Sverige som bidragit till kyrkbygget. Det är Värnamo, Bor och Åsenhöga. Det var stor fest och glädje. Bacongoförsamlingens brassband spelade, Calle längtade efter att få spela med i Eufoniumstämman. Gudstjänsten hölls på församlingens tomt. Men vid själva invigningsakten, eller snarare efter så fick alla gå in i kyrkan och glädjas över hur stort och fint det var. Väldigt varmt var det och Anne fick åka hem lite tidigare på grund av magproblem. Så är livet i Kongo.

Bild6.jpg

ASUdh

Bild7.jpg Vid förra rundbrevet höll vi på att planera för Christer Daelanders besök. I samband med hans besök blev Anne officiellt ny direktor för ASUdh, Actions de Secours d’Urgence et developpement humain, Vi hade ett hektiskt program med besök på ministerier och på ambassader samt kyrkans ledning med krishanteringsprogram och om hur Equmeniakyrkan i Sverige jobbar mot korruption och seminarium för EEC’s arbete med en policy mot korruption. I våras gjordes en resa i Pool-regionen som sedan ett antal år varit en konflikthärd där Ninjamilisen med sin ledare Pastor Ntumi gjort uppror mot Regeringen i Brazzaville. Ett fredsavtal slöts i december förra året och nu behövs såväl katastrofhjälp men också hjälp för att återuppbygga det som förstörts: skolor, vårdcentraler, hus m.m. Flera projekt har lämnats in till PNUD/UNDP som leder arbetet för allas insatser. ASUdh har i dagarna fått uppdraget att distribuera jordbruksredskap så att människorna kan börja leva och framför allt odla sina grödor. Vi håller på att arbeta fram en budget för detta och planera logistiken. FN har pengar för detta som ska användas det här året. Sen får vi se om vi också kan få finansiering för mer
av det som vi har sett behövs, som återuppbyggnad av hus, hjälpa skolbarnen att ta igen det man förlorat under ett antal år. Vi vill också bidra med freds-och konfliktlösning och att hjälpa de unga genom att utbilda dem i entreprenörskap. Vidare behöver många vårdcentraler att rehabiliteras, bl a Madzia som drivs av EEC, men också de statliga vårdcentraler som finns i Kinkala distrikt.

ARBETE MED GENDERBASERAT VÅLD

Bild8.jpg I Pointe Noire fick Anne glädjen att delta i en konferens omkring Genderbaserat våld. Det är ett projekt som finansieras av den norska motsvarigheten till Sida, som heter NORAD. Först har man arbetat i Brazzaville och även fått kyrkan att anordna en vecka per år då alla församlingar ska ta upp dessa frågor. Nu är nästa etapp inledd med Pointe Noire och Dolisie. På söndagen inleddes konferensen med en gudstjänst i Tié Tié stadsdelen i Pointe Noire. Distriktsföreståndaren/Regionala kyrkoledaren predikade och skrädde inte orden. Han var oerhört konkret i sin predikan. Sedan talade EEC:s kyrkoledare Edouard Moukala. Han bad då alla kvinnor att ställa sig upp. ”Ni får symbolisera alla kvinnor i EEC och vi ber om förlåtelse för allt det ni har blivit utsatta för i era familjer, i kyrkan, i ungdomsgrupper och körer. Det betyder inte att vi ska gömma undan utan vi ska också fortsätta att avslöja detta våld,” Det var oerhört starkt. Jag, Anne, hade en ung kvinna i blickfånget och det syntes tydligt hur detta berörde och hur allvarlig hela problematiken är. Våld kan aldrig försvaras.
Equmeniakyrkans internationella insamling handlar i år om utbildning. Tillsammans med kyrkor i 28 länder ger vi fler människor chansen att studera. Det handlar om barn och ungdomar i fattiga, isolerade och krigsdrabbade länder som får utbildning och framtidshopp. Det handlar också om vuxna som vill utbilda sig till pastorer. Dessa pastorer kommer dels arbeta för att sprida evangeliets hoppfulla budskap. Dels kommer många av dem att fungera som lärare i byarnas skolor. Pastorerna gör en oerhörd värdefull insats runt om i världen.
Insamlingen pågår mellan 1:a advent (2 december) 2018 och 31 januari 2019.
Det känns alldeles utmärkt för oss, Anne och Carl, att här i Kongo Brazzaville få arbeta bland annat med utbildning. Av brevet framgår att vi funnits med i Pastorsutbildningen på Seminariet (Ngouédi) såväl som vid teologiska fakulteten i Brazzaville, i Lärjungaskolan Apg29 och vid konferensen om genderbaserat våld.
DU kan också vara med.
DINA pengar utgör en viktig del av finansieringen av Equmeniakyrkans Internationella arbete.
Besök gärna Equmeniakyrkans hemsida: http://www.equmeniakyrkan.se
Glad ADVENTSTID!!
Anne och Carl – era medarbetare i Brazzaville

KONTAKT

För er som vill följa oss i sådant som händer dagligen är facebook ett bra forum. Vi tar gärna emot er som ”vänner”, men då är det bra att först skicka ett mail och berätta vilken församling Du/ni tillhör. För varken Anne eller Carl accepterar vänner ”hur som helst”. På facebook publicerar vi ibland ”anteckningar” som får spridas.

Hemsidesansvarig

Lars Fredman